Voorbereiden op de zwangerschap en de komst van de baby

Kan je jouw geluk niet meer op, omdat je er sinds kort achter bent dat jij en jouw partner een nieuw klein gezinslid erbij krijgen? Gefeliciteerd! Voor veel toekomstige moeders zal dit de eerste keer zijn en alhoewel ons instinct veel weet over hoe wij de baby moeten verzorgen als die er is, laat ons instinct ons vaak nog een beetje in de steek als het gaat om de voorbereiding op de zwangerschap en de baby. Hierbij kun je denken aan kraamzorg tot kleding voor de baby. Daarom geven wij jou in dit artikel een paar tips om goed voorbereid jouw zwangerschap in te gaan.

Laat je kleding meegroeien met jouw lichaam

Houdt er rekening mee dat je halverwege de zwangerschap hoogstwaarschijnlijk niet meer in dat strakke jurkje of die skinny jeans gaat passen. Je buik- en heupomvang en eigenlijk alles wat nog dikker kan, zal breder worden. Houd met budgetteren dus rekening met het feit dat je een aantal kledingstukken voor tijdens de zwangerschap aan moet schaffen. Waarschijnlijk weet je al dat je borsten tijdens de zwangerschap gaan groeien, vergeet daarom niet een goede meegroei bh aan te schaffen.

Regel op tijd de kraamzorg

Iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg na de bevalling. Dit zit standaard in het basispakket van je zorgverzekering. Aan het begin van de zwangerschap lijkt de bevalling nog heel ver weg. Toch is het goed om zodra je weet dat je zwanger bent je aan te melden voor kraamzorg. Dit voorkomt onnodige stress en eventuele problemen in de toekomst.

Babykamer en andere spullen voor de baby

Aan het begin van de zwangerschap zijn de meeste aanstaande moederseen stuk vitaler dan wanneer het einde van de zwangerschap in zicht komt. Je doet er verstandig aan om de babykamer en alle overige spulletjes voor de baby op tijd te regelen. Zeker als je niet alles nieuw wilt kopen is het verstandig om op tijd te beginnen met zoeken. Denk hierbij onder andere aan flesjes, een bedje, autostoel, kinderwagen en een commode. Zoek op internet wat je nodig hebt en maak hier een lijstje van zodat je niets kunt vergeten. Mocht het nodig zijn dan zal je verloskundige je hier graag bij helpen.

Kleding voor de baby

Koop ruim van te voren babykleding. Houd de kinderkleding sale goed in de gaten zo scoor je leuke kledingstukken voor een zacht prijsje. Baby’s groeien namelijk erg snel en voor je het weet passen ze hun eerste duur betaalde kleertjes niet meer. Het is handig om ook kleding 1 of 2 maten groter te kopen zodat je niet door de eerste groeispurt van je kindje wordt verrast. Het is natuurlijk altijd een fijn gevoel om wat babykleding achter de hand te hebben.

De vluchttas

Als laatste tip maar zeker niet minder belangrijk, de vluchttas. Ben je bijna uitgerekend en heb je het idee dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten? Zorg dan dat je de vluchttas klaar hebt staan. Het is een goed idee om deze bij 34 weken klaar te zetten, je vliezen kunnen zomaar onverwachts breken. Overleg met de verloskundige wat er in de vluchttas moet zitten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.