Voedingsbh

Omdat je lichaam en met name je borsten tijdens de zwangerschapsperiode veranderen is een goede zwangerschapsbh geen overbodige luxe maar een must. Na de bevalling start de borstvoedingsperiode. De eerste paar dagen zetten de borsten op en voelen ze pijnlijk aan. Gedurende deze dagen zal geen enkele bh comfortabel zitten, toch is het belangrijk om er één te dragen. Na de eerste dagen van de borstvoedingsperiode kun je een voedingsbh dragen. Voor het geven van een borstvoeding zijn je borsten groter dan na het geven van een borstvoeding. Dit verschil kan soms een hele cupmaat zijn. De voedingsbh is flexibel en rekbaar en kan hierdoor het verschil in borstomvang ondersteunen.

Zwangerschapskleding

Wat is een voedingsbh?

VoedingsbhNa de zwangerschap, tijdens de borstvoedingsperiode veranderen je borsten en zijn ze gevoelig. Het dragen van een borstvoedingsbh zorgt ervoor dat je borsten voldoende steun krijgen. De cups van een voedingsbh zijn gevoerd met zacht materiaal en zijn elastisch. Hierdoor kan de bh het verschil in borstomvang voor en na een borstvoeding opvangen. Daarnaast kunnen de cups van een borstvoedingsbh eenvoudig worden geopend. Hierdoor is het onnodig dat je bij iedere voeding je bh helemaal los moet maken of uit moet doen. Een voedingsbh is dus niet alleen gezond en comfortabel maar ook gemakkelijk.

Welke maat en hoeveel exemplaren?

Het is handig om 3 tot 4 voedingsbeha’s te kopen. Koop de bh’s in kleuren naar eigen inzicht. Hierdoor heb je altijd 1 tot 2 schone voedingsbh’s in de kast, van de overige twee zal je er één dragen en de ander ligt in de was. Als je verschillende kleuren koopt dan heb je bij iedere outfit een passende bh. Het mag geen misverstand zijn dat het dragen van de juiste maat van groot belang is. Bij het dragen van de verkeerde maat verliest het dragen van een bh zijn nut. Het is niet verstandig om aan het begin van je zwangerschap al een voedingsbh te kopen, een meegroei bh is dan wel een goede optie. Met het aanschaffen van een voedingsbh kun je beter wachten tot het einde van de zwangerschap of na je bevalling. Beide borsten zijn nooit exact even groot. Koop een bh altijd in de maat van je grootste borst. Knellende bh’s kunnen voor een borstontsteking zorgen.

Met of zonder beugel?

Als je borstvoeding geeft is het dragen van een beugel bh meestal geen probleem. Je bent dus vrij om te kiezen voor een voedingsbh met of zonder beugel. Maar in veel gevallen wordt geadviseerd om een bh zonder beugel te dragen. Een beugelloze beha kan namelijk meer comfort geven omdat deze makkelijk ‘meegroeit’ met de borstomvang. Wanneer je kiest voor een voedingsbeha met beugel moet je wel opletten dat je volledige borst binnen de beugel past en de beugel niet klemt. Als de beugel klemt dan kun je last krijgen van verstopte melkklieren.

Slapen met een voedingsbh

Niet iedereen vindt het even fijn om tijdens het slapen een bh te dragen. Wanneer je het wel fijn vind om te slapen met een bh zorg er dan voor dat de beha niet knelt. Het is af te raden om tijdens het slapen een beugel bh te dragen. De beugel kan gaan vervormen of erger nog in je borst gaan drukken waardoor er schade aan je borst kan ontstaan. Wanneer je borsten melk lekken kan het een uitkomst zijn om ‘s nachts een beha te dragen zodat deze de zoogkompressen op hun plaats kunnen houden. Er zijn zelfs specifieke voedingsbh’s voor de nacht verkrijgbaar.

Voordelen van een voedingsbh

  • De voedingsbh geeft je borsten een goede ondersteuning tijdens de borstvoedingsperiode;
  • De elastische cups van de bh vangen verschillen in borstomvang voor en na het geven van een voeding op;
  • De extra haakjes zorgen ervoor dat je de bh langzaam kan aanpassen wanneer je lichaamsomvang gaat afnemen;
  • De voedingsbh heeft geen naden die de tepel kunnen irriteren en is gemaakt van zachte materialen om de kans op tepelkloven te beperken;
  • De eenvoudig te openen cups van de bh zorgen voor extra gemak bij het geven van een voeding;

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de voedingsbh. Echter kent de voedingsbeha meer voor- dan nadelen. Zo is de voedingsbh wel prijziger dan een normale bh en geeft daarentegen meer comfort en gemak. Je weet vooraf niet altijd hoe lang je borstvoeding geeft. In sommige gevallen is het geven van borstvoeding namelijk geen succes. Hierdoor kan het gebeuren dat je de prijzige bh maar een korte periode draagt. Daarnaast is een voedingsbh vaak minder mooi dan een gewone bh. Lingeriemerken zijn druk bezig met het uiterlijk van de bh’s er is vast een voedingsbh te koop die je leuk vindt.