Veranderingen borsten tijdens de zwangerschap

Wat gebeurt er met je borsten tijdens de zwangerschap? Je borsten groeien, worden voller maar ook gevoeliger. Melkkliertjes en melkkanaaltjes ontwikkelen zich. De bloedvaten in je borsten worden zichtbaar en je tepel groeit. Je tepelhof wordt donkerder van kleur zodat je kindje straks de tepel makkelijk kan vinden. Als je zwanger bent is het volkomen logisch om te zeggen dat je lichaam niet langer meer jouw lichaam is. De hormonen die bij een zwangerschap vrijkomen zorgen voor zichtbare en onzichtbare veranderingen van het lichaam. Voor veel vrouwen zijn gevoelige en grotere borsten het eerste teken van een zwangerschap.

Prikkelbare borsten tijdens het eerste trimester

Het is normaal dat je borsten gedurende de dagen voorafgaand aan je menstruatie prikkelbaar een gevoelig aanvoelen. Als je zwanger bent kun je de gevoeligheid van je borsten vergelijken met een extreme variant van deze gevoeligheid. Als het eenmaal duidelijk is dat je zwanger bent, ben je vaak al een aantal weken ‘onderweg’. Je borsten voelen opeens, en met name ‘s nachts gezwollen en vol. Ook ervaar je een onbekend tintelend gevoel. Alles voel je extra goed, zelfs het gevoel van tepels schurend langs je kleding kun je haast niet voorstellen.

Over het algemeen beginnen de borsten zichtbaar te groeien rond de zesde tot achtste week van de zwangerschap. Echter komt het ook vaak voor dat de borsten al eerder groeien. Vooral vrouwen met minder grote borsten beginnen ineens de aardigheid van een décolleté te ervaren. Vaak verdwijnt dit wanneer minder plezierige symptomen als vermoeidheid en ochtendmisselijkheid zich openbaren.

Tweede trimester, gevoeligheid van je borsten neemt af

Aan het begin van het tweede trimester neemt de gevoeligheid van de borsten meestal af. Dit trimester wordt vaak als de leukste periode van de zwangerschap gezien, de misselijkheid neemt af en je begint je weer de oude vertrouwde ik te voelen. Omdat je borsten zijn gegroeid is dit over het algemeen de periode waarin je afscheid neemt van een normale bh en deze verruilt voor een fatsoenlijke ondersteunende katoenen zwangerschapsbh. Een goede zwangerschapsbh zorgt voor voldoende maar comfortabele ondersteuning van je borsten zonder dat de melkklieren beschadigen.

Het zal je opvallen dat rond deze periode je tepels donkerder worden en meer meer uitgesproken aanwezig zullen zijn. Net als de kleine bultjes rond je tepels. Als je een licht getinte huidskleur hebt zal je ook opvallen dat de aders rond en van je borst zichtbaarder zijn dan gebruikelijk. Niets om je zorgen over te maken, dit is volkomen normaal.

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap puisten/bulten op hun borst. In veel gevallen zijn dit onschuldige vetzwellingen. Het is echter altijd verstandig om plotselinge veranderingen door de dokter te laten controleren.

Tijdens het derde trimester kan voormelk zich afscheiden

Je lichaam bereid zichzelf voor op het produceren van moedermelk. Gedurende de laatste weken voorafgaand aan de geboorte van je kindje groeien worden je borsten groter en groter en groter. Vaak met als gevolg dat je nog één of twee nieuwe bh’s nodig hebt. Ongeveer vier weken voor het einde van je zwangerschap zou je kunnen beginnen met het dragen van een voedingsbh.

In de laatste weken van je zwangerschap kunnen je tepels wat afscheiding loslaten. Dit wordt voormelk genoemd, de eerste voedzame melk voor je kindje. Als je veel afscheiding hebt kun je absorberende zoogcompressen gebruiken. De compressen plaats je in de cup van je bh en voorkomen vlekken en ongewenste geurtjes.

Bron: letstalkbreasts.co.uk