Ontwikkeling borsten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderen de borsten. Voor veel vrouwen is dit dan ook een duidelijk signaal dat ze zwanger zijn. De een is blij dat haar borsten voller worden terwijl de ander hier minder gelukkig mee is. Wat gebeurt er eigenlijk precies met de borsten tijdens de zwangerschap?

Vollere borsten

Borsten veranderen tijdens zwangerschapAl in een vroeg stadium van de zwangerschap worden de borsten voller en gevoeliger. De melkkliertjes en -kanaaltjes ontwikkelen zich. Je lichaam produceert de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je borsten zicht ontwikkelen en op borstvoeding voorbereiden. Het vetweefsel van de borsten geeft bescherming aan de melkkliertjes en -kanaaltjes.

Grote en donkere tepels

De borsten worden niet alleen voller maar ook de bloedvaten in de borsten worden duidelijk zichtbaar. Dit komt niet alleen doordat de borsthuid tijdens de zwangerschap dunnen wordt. Om moedermelk te kunnen produceren neemt ook de bloedtoevoer toe. De tepels worden groter en de tepelhof wordt donkerder en krijgt bobbeltjes door groter wordende klieren. Hierdoor kan de baby de tepel later makkelijk vinden. De bobbeltjes produceren vet om de tepel schoon en zacht te houden.

Striae beperken

Doordat de borsten tijdens de zwangerschap groter worden wordt de borsthuid opgerekt waardoor striae kan ontstaan. Striae is erfelijk bepaald, je kan er niets aan doen om het te voorkomen maar wel om het te beperken. Het masseren van de borsten tijdens het douchen en het insmeren van de borsten met bustecreme of johannesolie kan striae beperken. Ook kunnen je borsten vanaf de eerste maanden gaan lekken. Gebruik zoogcompressen tegen het lekken en verschoon deze regelmatig om een schimmelinfectie te voorkomen.

Tijdens de zwangerschap ervaar je zelf de verandering van je borsten. Voel je hierbij twijfels? Schakel dan direct de huisarts in voor advies.